Gyermekfogászat

A gyermekkorban kell kialakítani a higiéniás szokásokat, ezen belül, meg kell tanulni a helyes fogápolást. Mi szülők döntjük el gyermekünk tejfogazata az alábbi két kép közül melyikre fog 4-5 éves korára hasonlítani.

Szmicsek Dentál gyermekfogászat

Szmicsek Dentál gyermekfogászat

A kevéssé szuvas tejfogakat be lehet tömni, de gyermekkorban ettől az élménytől inkább kíméljük meg a gyermekünket, azzal, hogy a mindennapi fogmosását kontrolláljuk, s következetesen betartjuk „a fogmosás után már csak vizet lehet inni” szabályt. Így a gyermek fogai épek maradnak.

Sokaktól hallom: „a tejfogak nem számítanak, mert úgyis jön helyette másik!”

Tévedés. Több okból is.

  • A tejfogszuvasodás és annak következményes betegségei súlyosak és fájdalmasak.
  • Egy kellemetlen élmény egy életre meghatározza a gyermek viszonyát a fogorvoshoz, s mély félelmet generál minden fogkezeléssel kapcsolatban. Jó esély van arra, később már csak akkor megy majd fogorvoshoz, amikor már végképp muszáj.
  • A szuvasodás miatt korán eltávolított tejfog a továbbiakban nem tartja a helyet az őt követő maradófog számára, így fogtorlódási problémákhoz vezet. Ennek a problémának a megelőzését szolgálja, ha un. „helyfenntartó” készüléket teszünk a kihúzott tejfog helyére.
  • A szuvas tejfog mellett előtörő ép maradófog hamarabb szuvasodik el.
  • Aki gyermekkorban megszokta, hogy ápolja a fogait, természetes módon fogja azt folytatni felnőtt korában is.

A maradó rágófogak védelmét szolgálja a barázdazárásalkalmazása. A barázdazárást csak teljesen ép (=szúmentes) maradófog felszínére tesszük, s kb. fél évente ellenőrizni kell, hogy a fedőréteg nem kopott-e ki. A barázdazárás nem mentesít a fogmosás alól, hiszen csak bizonyos fogak bizonyos felszíneit védi.

Szmicsek Dentál gyermekfogászat

Szmicsek Dentál gyermekfogászat

 

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük