Szájhigiénia

A jó fogtisztítási technikát meg kell tanulni.

Ebben nyújt segítséget a dentálhigiénikus szakember, aki részben elvégzi a kb. fél évente esedékes professzionális fogtisztítást, részben munkája fontos része, hogy megtanítsa, hogy az adott esetben hogyan végezze a páciens a napi fogápolást.

A honlapunk első oldalán részletesen leírtuk az általunk javasolt fogtisztítási technikát. Itt ezt nem ismétlem meg, csak szeretném két páciensem szájfotójával demonstrálni, miért is tartom fontosnak a helyes technika elsajátítását.

Attól függően, hogy mi a baj a fogtisztítási technikában, különböző káros következményekkel kell számolnunk.

Az alábbi képen a páciens rendkívül intenzíven mos fogat, s ezzel „lesikálja/ta” az ínyt a fogairól, sőt a fogainak ínyszéli területét is kicsiszolta, erodálta a fogkefével.

Tanácsunk: használjon puhább fogkefét és kerülje a vízszintes irányú sikáló mozdulatokat, esetleg térjen át az elektromos fogkefe használatára.

Szmicsek Dental szájhigiénia

Szmicsek Dental szájhigiénia

A másik –és talán gyakoribb- gond, amikor bizonyos területeket nem, vagy csak kevéssé tisztítunk meg. Tipikusan ilyen terület az alsó metszők nyelv felöli-, és a felső, hátsó fogak arc felöli felszíne. Így itt az ételmaradék megmarad, fogkő, nikotin-lerakódás tud kialakulni. Az alábbi képen a páciens középső metszőit már részben letisztítottam, az oldalsó metszőkön még jól látszik a lerakódás.

Javaslat: jó technikával, mindenütt végezze a fogmosást lehetőleg kicsi fejű fogkefét használva.

Szmicsek Dental szájhigiénia

Szmicsek Dental szájhigiénia

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük