„Régen nem voltak ilyen sárgák a fogaim!”

Fogzománcunk mikroszkopikus kristálykötegekből épül fel, színe áttetsző, épp ezért fogunk árnyalatát nem a zománc, hanem a születéskori dentin színe határozza meg. A zománc legfőbb funkciója a védelem, mégpedig az erőhatásokkal (rágás, csikorgatás, trauma) illetve a savas kémhatású ételekkel, italokkal szemben. Idővel, ahogy fogzománcunk kopik és vékonyodik, fogunk árnyalata úgy közelít egyre inkább a dentin színéhez. Rágás közben a zománcon mikrorepedések keletkeznek, melyekben később kitűnően megtelepszenek az elfogyasztott ételekből származó lerakódások, így a fog egyre fénytelenebb és sárgább lesz.

Fog
„Mitől színeződnek el a fogaim?”

  • A vörösbor, kávé, tea, kóla, sárgarépa, narancs és más, erős színű ételek és italok észrevehető elszíneződést eredményeznek a fogakon. Az olyan savas ételek, italok, mint a citrusfélék vagy az ecetfélék elősegítik a fogzománc erózióját, így a fog áttetszővé válik és egyre jobban látható lesz a sárgás színű dentin.
  • A nikotin barna lerakódást hagy maga után a fogak felszínén, mely lassan ugyan, de beivódik a fog szerkezetébe és belső elszíneződést okoz.
  • Gondolnánk vagy sem, azok az antibakteriális szájvizek, melyek tartalmaznak klórhexidint vagy cetilpiridinum-kloridot (CPC), sajnos szintén befolyásolhatják fogaink színét. Ilyenkor érdemes fogszakorvos segítségét kérni az eredeti szín visszaállításához.
  • Leggyakrabban stressz miatt szorítjuk, csikorgatjuk a fogainkat, általában álmunkban, de előfordul, hogy napközben is. Ezek olyan mikrorepedéseket hoznak létre a fog szerkezetében, melyektől hamar elszíneződhet a fogak rágóéle.
  • Esések vagy sérülések következtében könnyen károsodhatnak, letörhetnek a fogak, a sérült felszín pedig tökéletes helyet biztosít a lerakódásoknak, majd az elszíneződéseknek.

„Hogyan előzzem meg a fogaim elszíneződését?”

  • Kerülje a túlzottan savas ételeket, italokat (szénsavas üdítőket, energiaitalt…)!
  • Kerülje a sötét árnyalatú ételeket, italokat (kóla, kávé, vörösbor)!
  • Gyümölcsfogyasztás után 1-2 óráig ne mosson fogat, maximum vízzel öblögessen, vagy használjon cukormentes rágógumit!
  • Kerülje a szivarozást, dohányzást!
  • Ha csikorgatja fogait, használjon éjszakai fogvédő sínt!
  • Ha sportol, lehetőség szerint viseljen fogvédőt!

Praktikák fogfehérítésre

  • Lehetőleg minden étkezés után mosson fogat. De! A savas zöldségek, gyümölcsök, innivalók elfogyasztása után néhány óráig nem szabad fogat mosni (a bennük lévő savak felpuhítják a fogzománcot, melyet a fogkefével ilyen állapotban csak tovább koptatunk)
  • Kéthetente egyszer fogporral vagy szódabikarbónával is tisztíthatjuk a fogunkat, mert a külső elszíneződéseket nagyszerűen eltávolítja. (A szódabikarbónához felhasználás előtt érdemes egy kis vizet keverni, hogy paszta állagú elegyet kapjunk, a fogpornál ez nem szükséges.) Vigyázat: a túlzott használat korai kopást eredményezhet!
  • Használjon olyan fogkrémet vagy szájvizet, ami fehérítő hatású.- félévente-évente kérjen fogorvosától teljeskörű szájhigiénes tisztítást, polírozást;
  • Makacs külső vagy belső elszíneződés esetén javasolt a kémiai fogfehérítés (legjobb, ha ezt fogorvosára bízza).

Fogmosás

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük