Mikortól kell fogat mosni?

Van fog, legyen fogtisztítás is!
Könnyű ráfogni a szuvas fogakat a gyenge minőségű örökölt fogzománcra, de tudnunk kell, hogy a fogszuvasodás minden esetben megelőzhető. Helyes étrenddel és megfelelő szájápolással, rendszeres kontrollal egy életen át megőrizhetők az eredendően ép fogak. Ne feledjük, a gyermekek fogainak állapotáért nem a gyermek felel, hanem mi, szülők.

Még a legkisebb gyermekfogkefe is óriási méretű egy baba szájában. Az első időszakban töröljük át minden étkezés után a fogakat egy textilpelenkával vagy egy törülközővel, esetleg speciális textilgyűszűvel (Spiffies), mely xilit (természetes édesítőszer) tartalmánál fogva csökkenti a káros baktériumok aktivitását.. Kezdjük az íny mentén, és függőlegesen húzzuk végig a kendőt a fogakon. Ezeknél is jobb megoldás a speciális babafogtörlő kendő, amely kellemes édeskés gyümölcsízét a fogszuvasodási hajlamot csökkentő nyírfacukornak (xilit) köszönheti. Ha a baba már kicsit nagyobb, megvehetjük az első gyermekfogkefét. Kétéves korig csak a sörtevégekre tegyünk fogkrémet, hozzáérintve a fogkefét a fogkrémhez.

A fogkefe helyes használata gyerekeknél

Rendszeres fogmosással megőrizhetjük a gyermek fogainak épségét!
A tejőrlők tisztítása egyszerűbb, ilyenkor a fogkefét az orca megtartja. Mozgassuk a fogkefét függőlegesen az íny felől a fog éle felé. Ne felejtsük el, hogy a fogaknak van belső oldaluk is, ahol ugyanolyan nehéz letisztítani a fogközöket. Az első két-három évben talán a felső frontfogak tisztítása a legfontosabb, hiszen cumisüveg ezeket a fogakat érinti, ráadásul ezen a területen szárazabbak a fogak, mert túl messze vannak a nyálmirigyek kivezető nyílásai. Egyszersmind ez a legnehezebben mosható terület is: a fogkefe lecsúszik a fogakról, az ajkak még nem képesek a szájban tartani a fogkefét, ha pedig túl erősen nyomjuk az ínyre, a babának fájdalmat okozunk. Kitűnő megoldás, ha segítünk a mutatóujjunkkal. Tegyük a bal kezünk mutatóujját a felső frontfogak fölötti ínyrészre, félretartva a felső ajkat. A fogkefét helyezzük először a saját ujjunkra, majd ebből a helyzetből kiindulva csúsztassuk végig a fogakon függőlegesen lefelé, letisztítva a fogközöket.

Alapszabály: a gyermek kézügyessége csak a kisiskolás kor elejére válik olyanná, hogy önállóan tudja tisztítani a fogait. S még ekkor is szükséges a szülői kontroll!

Fontos kiemelni a szülői példamutatás jelentőségét. Nyugodtan építhet a gyerek utánzási hajlamára.

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük