A fogbalesetekről

Fogbaleset
Itt a nyár!!! VAKÁCIÓ! Menjünk strandra, játszótérre, „cangázni”..!!!

Nyáron, a szünidőben, a szülők nagy ijedtségére megszaporodnak a gyerekek körében elszenvedett fogsérülések. Kisded- és óvodáskorban az esések, iskoláskorban a kerékpár-, valamint játszótéri balesetek, esetleg verekedés során elszenvedett sérülések és a sportbalesetek vezetnek.

A fiúk kétszer gyakrabban sérülnek, mint a lányok, érdekes módon a már balesetet szenvedett gyerekek 25 %-a újra sérül és hajlamosítanak egyes fogazati eltérések is, mint például az ujjszopás miatt előreálló metszőfogak (ezért is fontos a fogszabályozás, nem csupán az esztétikum miatt!).  Sajnos a szülők alig 10 %-a tudja mi a teendő ilyenkor.

A tejfogak sérülései

Trauma, baleseset miatt a fog elhalt, elszíneződött.
A tejfogak sérülése többnyire törés, de még gyakoribb a fog valamilyen irányú kimozdulása. Ennek legfőbb veszélye a maradó fogcsíra károsodása lehet. Fontos, hogy az (főleg a befelé, ínybe nyomódott) elmozdult fogat semmiképpen se próbáljuk meg a helyére nyomni, mert evvel még nagyobb kárt tudunk okozni, hanem azonnal gyermekfogászatra, vagy szájsebészetre kell vinni a gyermeket.

A sérült fogak ellátásakor is a végső  cél nem a tejfog mindenáron való megmentése, hanem a maradó csíra védelme. Nagy esély van rá egyébként, hogy a benyomódott fog néhány hónapon belül magától helyére illeszkedik. Néhány napig érdemes pépes étrenden tartani a gyermeket ilyenkor. Teljesen kimozdult tejfogat nem igazán szoktunk visszahelyezni, mert ilyenkor is fennáll a maradó fogcsíra sérülésének veszélye, hanem például kis helyfenntartó fogszabályozó készülékkel biztosítjuk a maradó fog előtöréséig annak helyét. KÉP26

 A maradó fogak sérülései

Esés következtében a metszőfog sarka letör
A maradó fogak sérülésénél – a tejfogakkal ellentétben – a fogak törése vezet, de itt is előfordulhat a fog részleges, vagy teljes kimozdulása. Súlyosabb esetben a csontszövet és a lágyrészek is károsodhatnak. KÉP27

Mi a teendő ilyenkor? A tört darabot, vagy az egész fogat be kell hozni minél hamarabb a fogászatra, mégpedig úgy, hogy nyálban, tejben (végső esetben a beteg saját szájában, persze vigyázva le ne nyelje) tartjuk addig is, még ha piszkos is!

Mi az ami tilos ilyenkor? Lemosni, lesikálni, szárazon zsebkendőbe, vagy dobozba tenni és kézzel a foggyökeret megfogni. Csapvízben, vagy alkoholban sem szabad tartani. Így van csak esély arra, hogy a kimozdult fog –esetleg még életben is tartva- visszahelyezhető a fogágyba. Ilyenkor a fogorvos (esetleg rögtön gyökérkezeli is) visszahelyezi a fogat a fogágyba és bizonyos időtartamra úgynevezett sínezést alkalmaz, vagyis rögzíti a sérült fogat a többihez. Utána ezt a fogat rendszeresen ellenőrizni kell, mert mint minden sérüléskor, szövődmények itt is történhetnek, de már ha pár évet is nyertünk, azt is sikernek kell elkönyvelni. KÉP28

A csak részlegesen elmozdult fogat sínezéssel, illetve fogszabályozási eszközökkel gyógyíthatjuk. A korona töréseit a fogfejlődés befejezéséig úgynevezett gyógykoronával védjük, majd pedig kompozit tömőanyaggal, vagy végleges porcelán koronával, vagy héjjal pótolható a hiányzó rész.

Lágyrészsérülések

Fogbaleset miatt a bal felső maradó metsző elhalt, elszíneződött, gyökere felszívódott, eltávolítása indokolt
Természetesen ha lágyrészsérülés is van, vérzéscsillapítást kell végezni és mielőbb szakrendelőbe vinni a gyereket, a lágyrészek ellátása végett.

Általában ebben az esetben tetanusz injekciót is kap a gyermek. Nagyon oda kell figyelni, hogy a sérülés során a gyermek fejét nem érte e trauma, vagy nem volt e eszméletvesztése, erről a kezelőorvost tájékoztatni kell.

Összefoglalva a legfontosabb tényező mindig a baleset és az ellátás közt eltelt idő, hisz a fog megmentésének sikere ezzel arányos. Ezért a sérült fogú gyermeket azonnal szakorvoshoz kell vinni, lehetőleg a foggal, vagy fogdarabbal együtt.

Mi a teendő, ha letörik a fog, vagy ami még rosszabb ki is „repül” a helyéről?

 

TEDD!

  1. Keresd meg a fogat vagy fogdarabot!
  2. Csak a fog koronáját érintsd!
  3. Legfeljebb csak vízzel öblítsd le!
  4. Tejben, fiziológiás sóoldatban, esetleg nedves ruhában tárold! Legjobb szájban, nyálban tárolni!
  5. Azonnal menj fogorvoshoz!

NE TEDD!

  1. Ne add fel könnyen!
  2. Ne érintsd a fog gyökerét!
  3. Ne fertőtlenítsd!
  4. Ne tárold vízben, ne tedd papír zsebkendőbe!
  5. Ne késlekedj!

 

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük